2024. április 19.
Életmentő készüléket kapott a gyöngyösi kormányablak

Életmentő készüléket kapott a gyöngyösi kormányablak

A defibrillátor használatához mentős szakemberektől kaptak képzést az ügyintézők.

Már a Gyöngyösi Járási Hivatal Eszperantó utcai kormányablakában is rendelkezésre áll félautomata defibrillátor. A készüléket a Heves Megyei Védelmi Bizottság vásárolta a közintézmények munkatársait laikus életmentésre, elsősegélynyújtásra felkészítő képzési programja keretében – írta a kormanyhivatal.hu.

A Heves megyében elérhető defibrillátorok térképét a kormányhivatal honlapján bárki megtalálja, jelenleg – a gyöngyösi új géppel együtt - 64 életmentő eszköz szerepel rajta.

A Heves Megyei Védelmi Bizottság azt a célt tűzte ki, hogy a megye legforgalmasabb kormányablakaiban legyen elérhető defibrillátor. 

Az életmentő készülék használatához mentős szakemberektől kaptak képzést az ügyintézők.

Hazánkban a daganatos megbetegedések után a szív- és érrendszeri betegségek jelentik a leggyakoribb halálozási okokat. A hirtelen szívhalál hátterében egy ingerületvezetési zavar, a kamrafibrilláció áll. A keringési zavar helyreállításának leghatékonyabb módja a defibrillátor alkalmazása, azonban a legtöbb esetben nem áll azonnal rendelkezésre újraélesztő készülék.

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.