2024. április 25.
Heves megyében a legtöbben angolból tesznek emelt szintű érettségi vizsgát

Heves megyében a legtöbben angolból tesznek emelt szintű érettségi vizsgát

A megyében 3673 fő jelentkezett érettségire, közülük közel ezren emelt szinten adnak számot tudásukról.

Országosan több mint 110 ezer fiatal számára kezdődik meg május 4-én pénteken a 2017/2018-as tanév tavaszi érettségi időszaka. Az iskolák pénteken, vagy szombaton búcsúztatják a végzősöket, akik hétfőn már nekiveselkedhetnek a magyar nyelv és irodalom írásbelinek – közölte a Heves Megyei Kormányhivatal.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint pénteken a horvát, a német, a román, a szerb és a szlovák nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival kezdődik a 2017/2018-as tanév május-júniusi érettségi időszaka. Az írásbeli vizsgákat május 4-28., az emelt szintű szóbeli vizsgákat június 7-14., a középszintű szóbeliket pedig június 18-29. között tartják.

Heves megyében 3673 fő érettségizik, 945-en emelt szinten tesznek vizsgát. Öt tárgyból kell kötelezően vizsgázniuk a jelentkezőknek: magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem, egy idegen nyelv, egy választott tantárgy. A Heves Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály, Hatósági, Építésügyi és Oktatási Osztálya adatai szerint emelt szinten a legtöbben angolból tesznek vizsgát (288-an), de sokan választották a történelmet (179) és a biológiát (153) is.

Az idei érettségi időszakban is sokan vizsgáznak úgy, hogy nem oktatási intézményen keresztül, hanem egyénileg jelentkeztek érettségire a kormányhivatalnál: 115 fő emelt szinten, 36-an pedig középszinten.

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.