2024. április 16.

Az Érseki Palotában állítják ki az Egri nőket

A kormány 42 millió forintért vásárolta meg a védett festményt, így kerül most az egri vár 1552-es ostromát ábrázoló kép a hevesi megyeszékhelyre.

Az Egri nők című monumentális (227 x 176,5 centiméteres) festményt 1867-ben festette Székely Bertalan. Az olajfestményt a következő évben kiállították Egerben, a helyi nőegylet pedig gyűjtést indított a kép megvételére. Az adományokból két hónap alatt összegyűlt a szükséges összeg, amelyből a képet az egri nők a Magyar Nemzeti Múzeum számára megvásárolták. A nagy méretű kép hátán ma is ott a található címke: „Az egri nők ajándékozták 1868. május 5-én”.

Székely Bertalan Egri nők című festményének kisebb (74 x 59 centiméteres) változata ugyancsak 1867-ben készült, és még az alkotója életében Ernst Lajos gyűjteményébe került.

A kormány elővásárlási jogával élve 42 millió forintért vásárolta meg a védett festményt, így kerül most az egri vár 1552-s ostromát ábrázoló kép Egerbe. A vásárlással a kormány lehetővé tette, hogy az egyik legismertebb magyar történelmi alkotás kisebb változata, amely korábban magántulajdonban volt, köztulajdonba kerüljön – írta az MTI.

A festményt az egri Érseki Palotában állítják ki februárban, az érdeklődők ingyenesen tekinthetik meg a műalkotást.

Megosztás

Puccini első nagy sikere a Müpában

Hello Kultúra

Puccini első nagy sikere a Müpában

  • 2024.02.8

A Nemzeti Énekkar és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar él a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermének kínálkozó adottságaival, félig szcenírozott előadásban mutatja be Puccini halhatatlan remekét, a Manon Lescaut-t.