2020. október 21.
A séf, aki két menüztetés közben második lett a Bocuse d’Or-on

A séf, aki két menüztetés közben második lett a Bocuse d’Or-on

Amikor a hazai Bocuse d’Or döntőjébe olyan éttermekből érkeznek a versenytársak, mint a Caviar & Bull Budapest, az Alabárdos vagy a Michelin-csillagos Costes és Babel, akkor nem sokan fogadnának nagy pénzben egy vidéki wellness hotel séfjére. Már csak ezért sem túlzás szenzációsnak nevezni Kelemen Roland szereplését.

A 26 éves séf az Opus Global Nyrt-hez tartozó Hunguest Hotel Aqua-Sol színeiben indult, és lett a legrangosabb szakácsverseny idei második helyezettje. A hajdúszoboszlói ifjú ráadásul nemcsak, hogy felállhatott a dobogóra, de a legjobb halételnek járó díjat és a S. Pellegrino Fenntarthatósági különdíját is elnyerte a budapesti döntőn. 

 

Talán nem túlzás berobbanásnak nevezni ezt a szereplést. Honnan indult Kelemen Roland útja, amely szakmailag most egy nagyon szép állomásához érkezett?

Debrecentől 12 kilométerre, Bocskaikerben laktam, és már a helyi általános iskola tanulójaként is azt tervezgettem, hogy egyszer szakács leszek. Aztán jött a szakiskola, majd az első munkahelyem, az Aqua-Sol, ahol a mai napig dolgozom. 

 

Egy ilyen értékes ezüstéremmel a nyakában meddig fog még szállodában dolgozni?

Ebben a szállodában remélem sokáig, mert szeretném meghálálni azt a rengeteg segítséget, amit a felkészülésben kaptam mind a hotel dolgozóitól, mind Németh László executive séftől. Ők tették lehetővé, hogy ne kelljen szabadságra mennem, azután sem, hogy kiderült, a szabadnapjaimon végzett 12 órás edzések sem elegendők. Megoldották, hogy a felkészülés alatt kicsit hátrébb húzódhassak a napi munkából. Az összes kollégámnak volt része a sikerben, ezért remélem, hogy még több évig képviselhetem a Hungest Hotelt a Bocuse d’Or-on.

 

 

A vendégek is hallottak az eredményéről?

Úgy gondoltam, hogy nagy változás nem történt az életemben, másnap ugyanúgy jöttem és álltam be dolgozni, mint a felkészülési időszakot megelőző hétköznapokban. Én lepődtem meg a legjobban, amikor kihívtak egy asztalhoz, mert találkozni akartak velem; amikor autogramot kértek tőlem; amikor valaki közös fényképet szeretett volna velem csinálni. Azóta arra is volt példa, hogy egy visszajáró törzsvendégünk külön kérésére elkészítettem a Bocuse d’Or-on nyertes halételt.

 

Előnyt vagy hátrányt jelent egy ilyen versenyen, hogy valaki a mindennapokban egy szálloda konyháján dolgozik és nem egy étteremben?

Előnyt is és hátrányt is. Abból a szempontból előnyt, hogy minden nap tudtam kicsit külön is gyakorolni. Ez elképzelhetetlen lett volna, ha nincs ilyen rugalmas személyzetünk a konyhán. Továbbá szállodánk konyháján mindenkinek minden pozíciót el kell tudni végezni, így semmilyen téren nem érhet meglepetés. Abból a szempontból viszont hátrány, hogy egy a la carte étterem séfje hozzászokik ahhoz, hogy egyszerre sok tányért készít el. Nálunk nem jelentős az étlapról rendelés, így napi szinten a tálalást és a versenyhez szükséges tempót nem lehet gyakorolni.

 

Komoly nevek közt folyt a felkészülés, és biztosan a coach-októl is sokat lehetett tanulni. A megszerzett tapasztalatokból mit épített be a napi munkába?

A konyhai munka rendezettségén és az ételek ízén is érezni, hogy egy komoly verseny van mögöttem. Azóta nagyon tudatosan figyelek arra, hogy a pályabeállításnál minden kézre essen, hogy egy tematikus gasztro estnek és egy hétköznapi vacsorának ugyanolyan felkészülten mehessünk neki. Az első alkalomtól kezdve van bennem egy adrenalin fröccs, amikor belépek a konyhába, de a versenyen megérezhettem ennek a 150%-os változatát. Azóta még jobban érzem magam a munkában, és szerintem ez kihat a kollégákra és a kitálalt ételeinkre is.

Megosztás

Ne parázz, sokkolj! Újraélesztés defibrillátorral

Hello Mozaik

Ne parázz, sokkolj! Újraélesztés defibrillátorral

  • 2020.10.8

Baláék túszként tartották fogva Győrfi Pált, de csakis nemes cél érdekében. Így indul ugyanis az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) legújabb, „Ne parázz, sokkolj!” című szórakoztató edukációs videója, amelyet az újraélesztés közelgő világnapja (október 16.) alkalmából mutattak be.

A napszemüveg nem divatkellék!

Hello Mozaik

A napszemüveg nem divatkellék!

  • 2020.08.21

Összefogtak a látszerész szakemberek, hogy meggyőzzék a lakosságot, a napszemüveg nem egy divatkellék, hanem látásunk záloga, főleg, ha már gyerekkorban elkezdjük hordani.