2024. április 20.
Vezető halálokká vált a kábítószer túladagolás Amerikában

Vezető halálokká vált a kábítószer túladagolás Amerikában

Csak 2016-ban több mint 60 000 droghoz kapcsolódó haláleset történt az USA-ban.

Ezeknek mintegy harmadáért - köztük a legendás popikon, Prince haláláért is - a fentanil nevű heroinpótlék felel, melyet eredetileg a szerről leszokni kívánók számára alkottak meg, azonban ahogy ez lenni szokott, kisvártatva megjelent az utcán is. Az állapotok súlyosságát jól mutatja, hogy már Trump elnök is nemzeti vészhelyzetként hivatkozott a drogproblémára, bár az is tény, hogy ennél többet eddig nem tett az ügy érdekében.

Csökkenthető volna a halálesetek száma

A napokban aktivisták és szakemberek közös javaslatot tettek Kellyanne Conway, a helyzet kezelésével megbízott elnöki tanácsadónak, mely, ha a probléma megoldását nem is tartalmazza, ám az ópiát túladagolásból származó halálesetek számát csökkenthetné.

A Baltimore városi Egészségügyi Bizottság – ami egyébként a legrégebbi ilyen testülete az USA-nak – és a Public Citizen aktivista csoport együttes javaslatában arra próbálja rávenni a kormányzatot, hogy helyezze hatályon kívül az ópiát túladagolás elleni leghatásosabb gyógyszernek, a naloxon tartalmú narcannak a szabadalmát.

Ez azért volna jelentős lépés, mivel amíg szabadalom védi, addig csakis az azt forgalmazó gyógyszerészeti cég, az Adapt Pharma jogosult dönteni a készítmény áráról és a csillagászati egészségügyi számlák Mekkájának is nevezhető USA-ban értelemszerűen egy profitorientált társaság puszta szívjóságból nem fog olcsó gyógyszert árulni. Ellenben, ha a szövetségi kormány megszüntetné a narcan szabadalmát és ezzel egyidejűleg állami gyártásba kerülhetne a gyógyszer, az komoly előrelépést jelentene a túladagolásos halálesetek elleni küzdelemben.

 

Volt már ilyen

Ez a döntés egy olyan országban, ahol a szabadpiaci érdekek rendre felülírják a közegészségügyi szükségleteket durva, már-már kommunistagyanús beavatkozásnak tűnhet, ám azt is hozzá kell tenni, hogy szerencsére van erre már - az amerikai jogban perdöntő tényezőnek számító – precedens is. 2001-ben, az anthrax támadások idején a Bush-kormányzat a lépfene elleni leghatásosabb antibiotikum, a ciprofloxacin szabadalmának megszüntetésével fenyegette meg a gyártó céget, mire az rögvest a felére csökkentette a gyógyszer árát.

Összességében elmondható tehát, hogy nem volna példa nélküli egy ilyen lépés és arról sem érdemes elfeledkezni, bár nem kenyerünk a véralgebra, hogy a 2001-es amerikai anthrax támadásoknak összesen volt 5 halálos áldozata, amiért megmozdult a teljes kormányzati gépezet, ám ennek a csak 2016-ban bekövetkezett 12 ezerszerese láttán meg tétovázik.

(források: Futurism, People, New York Times)

Megosztás

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

Hello Mozaik

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

  • 2023.09.21

Az ősz beköszöntével az idénygyümölcsök és -zöldségek széles és színes kínálata egyre szűkül és hajlamossá válhatunk a vitaminokban szegényebb, de nehezebb, zsírosabb ételek fogyasztására. Ezzel párhuzamosan egyre kevesebb napfény ér bennünket, a levegő lehűlése és a fokozott őszi stresszterhelés pedig sajnos magával hozza a náthaszezont.