2024. május 17.

Az egri kórházba költözött az Országos Gyermek Neuropathia Centrum

A neuropátia a cukorbetegség egyik leggyakrabban kialakuló, az idegrendszert érintő szövődménye, amely a tapasztalatok szerint a 6 év feletti, de még nem felnőtt cukorbetegek 15-20 százalékánál már kialakul.

Szerdától a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben működik az Országos Gyermek Neuropathia Centrum - tájékoztatta az egri gyógyító intézmény az MTI-t.

A közlemény szerint a centrumot Barkai László professzor, a gyermekdiabetológia egyik legelismertebb hazai szakértője, a gyermekneuropátia nemzetközileg is jegyzett kutatója, a Markhot Ferenc Kórház csecsemő- és gyermekgyógyászati osztályának vezetője irányítja. Az országos ellátási területtel működő központ az egri rendelőintézet első emeletén kapott helyet, kialakítását, működését - 14 felnőtt- és a budapesti gyermekcentrum mellett - a Wörwag Pharma támogatta.

Barkai László közreműködésével az egri gyermekdiabetológia teljes körű, a Magyar Diabetes Társaság által akkreditált ellátó hellyé válik és szerdától a cukorbeteg gyermekek ellátásának minden formáját, köztük az inzulinpumpa-kezelést és minden szövődmény szűrését elvégzik a kórházban - írták, megjegyezve: ezzel egy időben a kórház a Debreceni Egyetem által akkreditált diabetológiai licencképzés gyakorlati oktatóhelyévé vált.

Kitértek arra is: az elmúlt két évben Miskolcon működő Országos Gyermek Neuropathia Centrum tapasztalatai alátámasztották, hogy a 6 év feletti, de még nem felnőtt cukorbetegek 15-20 százalékánál már kialakul a neuropátia, amelynek felismerését nehezíti, hogy ebben a korban még nincsenek jellegzetes, súlyos panasszal járó tünetek, azt csak megfelelően finom műszerekkel lehet igazolni. Ráadásul a normálértékek mások a fiatalkorúaknál, serdülőknél és gyerekeknél, mint a felnőtteknél. Az elmúlt időszak vizsgálatai során ezeket az értékeket pontosították a centrum szakértői, a kutatómunka Egerben is folytatódik.

A neuropátia a cukorbetegség egyik leggyakrabban kialakuló, az idegrendszert érintő szövődménye. Az autonóm neuropátia károsíthatja a szív- és érrendszeri funkciókat, a szenzoros neuropátia következtében a betegek természetes érzékelési képessége romlik. Ez a betegség felelős a lábamputációk 85 százalékáért, ezek túlnyomó része megelőzhető lenne, ha időben diagnosztizálnák. A gyerekek ritkán kerülnek ilyen stádiumba, de fontos a kockázatok felismerése, mert bár a szövődmények általában 10-15 év után jelennek meg, a diabéteszes fiatalok többsége már ennyi ideje beteg, mire eléri a felnőttkort.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy mivel a 10 évet betöltött, illetve serdülő gyermekeknél már 2-5 éves betegség után kialakulhat a neuropátia, ebben az életkorban mindenkit érdemes legalább egyszer kivizsgáltatni. A Magyar Diabetes Társaság adatai szerint jelenleg az 1-es típusú cukorbeteg gyerekek száma mintegy 3500, a diabétesz 2-es típusában szenvedők pedig mintegy 500-an lehetnek Magyarországon.

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.