2024. április 18.
Ingyen is segít a szürkehályog műtétre várókon a szemészeti központ

Ingyen is segít a szürkehályog műtétre várókon a szemészeti központ

A járvány alatt meghosszabbodott kórházi várólisták miatt hónapokba is telhet, mire műtétre hívják a szürkehályoggal diagnosztizált pácienseket. A Saint James Szemészeti Központ ebben a helyzetben kiemelten kezeli ezt a területet, és mindent megtesz azért, hogy a betegek gyorsan kaphassák vissza a látásukat.

A szürkehályog (cataracta) egy olyan szembetegség, amely során a szemlencse fokozatosan veszít átlátszóságából, majd elszürkül, és nem engedi a fényt eljutni a retináig. Mivel a látóélesség fokozatosan romlik és nem jár fájdalommal, a legtöbbször nem derül ki időben, hogy a tünetek hátterében a szürkehályog áll. Pedig fontos lenne a rendszeres szűrés és a szemlencse cseréje, mert a folyamat vége vakság is lehet. Nem véletlen, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint globálisan a szürkehályog a vakság vezető oka. A hazai statisztikákból az derül ki, hogy az időskori vakság vezető okai nálunk inkább a szemfenéki meszesedés, a zöldhályog és a diabétesz, de ha a kellő figyelmet fordítanánk a 15-20 perces műtéttel orvosolható szürkehályogra, akkor a szakemberek szerint jelentősen, akár felére is csökkenthető lenne Magyarországon azoknak az embereknek a száma (kb. 6000/év), akik teljesen elvesztik a látásukat.

 

„Jelenleg nem létezik olyan gyógyszer, szemcsepp, szemüveg vagy szemtorna, amivel a szürkehályog megállítható vagy visszafordítható lenne. Ez az elváltozás csak műtéttel gyógyítható – mondja Dr. Perényi Kristóf, a Saint James Szemészeti Központ klinikaigazgató főorvosa. – A beavatkozás során a saját szemlencsét egy olyan műlencsével helyettesítjük, amellyel távolra, vagy akár közelre is jól lehet látni. Ha a probléma mindkét szemet érinti, akkor ugyanazon a napon megoperálhatók, vagyis nem kell heteket várni a második szem műtétjére. A látóélesség pedig azonnal javul.”

 

A rövid beavatkozás és a gyors látásjavulás ígérete azonban csak beteljesületlen ígéret marad sokaknak, mert a várólisták az állami egészségügyi ellátórendszerben igen hosszúra duzzadtak az elmúlt egy évben. A kialakult helyzetben a magánegészségügy lehet a megoldás, de azt sokan nem engedhetik meg maguknak anyagilag. A Saint James Szemészeti Központ ezért hetente egy páciensének a műtét teljes árát visszatéríti, miközben mindenkinek segít azzal, hogy 0 Ft kezdőbefizetés mellett is elérhetővé teszi ezt a kezelést, amelynek díjából, a műlencse típusától függően, 40.000-100.000 Ft-ot még el is enged.

 

Az érdeklődők ezen a honlapon kaphatnak bővebb tájékoztatást a szürkehályogot gyógyító beavatkozás részleteiről és az ingyenes műtét lehetőségéről: https://lassjol.hu/ajandek-szurkehalyogmutet/

Megosztás

Most a Hungexpón érdemes fagyizni!

Mozaik

Most a Hungexpón érdemes fagyizni!

  • 2024.03.3

Huszonhat gyártó várja termékeivel az olasz konyha szerelmeseit a SIRHA Budapesten. Az Olasz Szigeten Itália ikonikus alapanyagait vonultatják fel, amiket egyszerűségük tesz rendkívülivé, ezért is lettek világhírűek.

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

Hello Mozaik

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

  • 2023.09.21

Az ősz beköszöntével az idénygyümölcsök és -zöldségek széles és színes kínálata egyre szűkül és hajlamossá válhatunk a vitaminokban szegényebb, de nehezebb, zsírosabb ételek fogyasztására. Ezzel párhuzamosan egyre kevesebb napfény ér bennünket, a levegő lehűlése és a fokozott őszi stresszterhelés pedig sajnos magával hozza a náthaszezont.