2020. szeptember 18.
Jól szerepelt a magyar csapat az egyik legfontosabb japán szakácsversenyen

Jól szerepelt a magyar csapat az egyik legfontosabb japán szakácsversenyen

A budapesti Sushi Sei étterem séfhelyettese óriási küzdelemben a Washoku World Challange tokió döntőjén is kiválóan szerepelt.

Nagyon tisztes helytállással zárta a versenyzést a magyar csapat az egyik legfontosabb japán szakácsversenyen. A Washoku World Challenge negyedik helyezettje a magyar Kurkó Zsolt. Miután 2018. szeptember 13-án Párizsban Európa legjobbjának bizonyult a magyar séf, Kurkó Zsolt, Japánban ezúttal már az volt a cél, hogy a japán fővárosban is megmutassa a tudása legjavát a szerény, de ambiciózus szakember. Tokióban, január 28-29-én kétnapos versenyen mérte össze a tudását a többi kontinens válogató versenyeinek győzteseivel. A Le Cordon Bleu-ben tartott kontinensviadalon hatalmas dicséretet kapott a japán zsűritől, gyakorlatilag tökéletesnek minősítették a versenymunkáját. Kurkó Zsolt tehát bizakodóan készült a Japánban zajló döntőre is: “Egyszer már jártam Japánban, de hatalmas lehetőség, hogy ismét eljuthatok oda, és a szakma legjobbjaival találkozhatok. Természetesen nagy célokkal kelek útra.”

 

 

És ez nem csak kincstári optimizmus volt, Kurkó Zsolt, a Sushi Sei séfhelyettese kiváló teljesítménnyel végül a negyedik helyet szerezte meg a kétnapos versenyen. A zsűri külön kiemelte, hogy az étel minden egyes eleme különleges ízvilággal rendelkezett. „A riválisaim nagyon komoly helyekről érkeztek. Hatalmas küzdelem volt, amiből rengeteget tanultam. Itt minden apróság számít, a szigorú zsűri figyelmét nem kerüli el semmi sem, nüánszok döntenek. A Sushi Sei csapata nélkül nem sikerülhetett volna, rengeteg segítséget kaptam a felkészülés során Seiichi Kusumotótól, japán séfünktől és a csapat többi tagjától.” Héder Irma, a Sushi Sei tulajdonosa is a helyszínen izgulta és tolmácsolta végig a versenyt: „Óriási élmény volt az egész verseny, rengeteget tanultunk belőle, alapanyag-ismerettől a japán gasztronómia féltett titkaiig. Ezeket otthon is kamatoztatni tudjuk, a versenyen elért szép eredmény pedig az egész japán túra megkoronázás volt.”

 

 

A verseny ezúttal is egy szakszemináriummal kezdődött, amit közös alapanyag-beszerzés követett, majd a két különböző versenyétel elkészítése: egy téli ‘nimonovan’ leves meghatározott összetevőkkel és egy minimum 5 különböző, színes étvágygerjesztő falatot tartalmazó, szabadon választott étel, különleges, szögletes, úgy nevezett ‘fusidaka’ edényben tálalva a szezon szelleméhez igazodva. A bírák az ételek végső kóstolásán túl legalább olyan erős figyelmet szenteltek az elkészítésnek is: a versenyző technikai tudásának, higiénikus munkavégzésének, japán gasztronómiai ismereteinek és persze kreativitásának. Ezúttal is alaposan belekérdeztek már főzés közben is a versenyzők munkájába, több fázisban is kóstoltak a verseny során, nem csak a végeredményt.

Megosztás

A napszemüveg nem divatkellék!

Hello Mozaik

A napszemüveg nem divatkellék!

  • 2020.08.21

Összefogtak a látszerész szakemberek, hogy meggyőzzék a lakosságot, a napszemüveg nem egy divatkellék, hanem látásunk záloga, főleg, ha már gyerekkorban elkezdjük hordani.

Vízimentők: ez a strandolás öt aranyszabálya

Hello Mozaik

Vízimentők: ez a strandolás öt aranyszabálya

  • 2020.08.21

„Nyaralás közben az agyunk szabadság-üzemmódban van, sokszor ez a veszély forrása.” A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata szerint a legtöbb vízi baleset ugyanis kikapcsolódás okozta figyelmetlenségből adódik.