2018. november 14.
Magyar start-up segít a vak gyermekeknek

Magyar start-up segít a vak gyermekeknek

Idén is gumikesztyűt ragadtak a Rendi munkatársai és rendet csaptak a Vakok Óvodája, Általános Iskolája, Szakiskolája kollégiumában. A nagytakarítás kiemelt jelentőséggel bír az intézményben, hiszen a kicsik tapintással tájékozódnak.

„A kollégium fontos helyszíne az intézmény tanulóinak, hiszen ez a második otthonuk. Számos diákunk nem tud hétközben hazautazni, így az iskolai időszakban nagyon sok időt töltenek el itt. A gyerekek a csempét érintve, tapintva, annak nekidőlve közlekednek a folyosón, így nem is kérdés, milyen fontos ennek higiénikussá tétele. A mindennapos takarítás alkalmával ugyanakkor nem mindig jut idő olyan aprólékos dolgokra, mint a folyosón, fürdőhelyiségekben lévő kilincsek tisztítása, amit szintén egymás után fognak meg a kis lakók” – mondta el Vakok Óvodája, Általános Iskolája, Szakiskolája intézményvezetője, Somorjai Ágnes.

Kiemelt jelentősége van a fertőtlenítésnek

„Az őszi időszakban különös jelentősége van a fertőtlenítésnek, hiszen a nyár után ilyenkor kerülnek újra közösségbe a gyerekek, ahol fokozottabban vannak kitéve a fertőzéseknek. Ez a vakokra és gyengén látókra még inkább igaz, mert életükben a tárgyak, felületek és egymás megtapintásnak kiemelt szerepe van” – tette hozzá Somorjai Ágnes.

 „Tavaly a halmozottan hátrányos helyzetűek készségfejlesztő tagozatán serénykedtek a Rendi munkatársai, idén a kollégium volt a soros. Nagyobb, de könnyebben takarítható terület volt, mint a tavalyi. Itt ágyak, szekrények, ablakok vannak, melyeket le kellett törölni, illetve szőnyegek, melyeket ki kellett porszívózni. Az eredmény itt szó szerint kézzel fogható” – húzta alá az intézményvezető.

Nincsen erőforrás a nagytakarításra

„Az iskola kollégiumában természetesen dolgoznak takarítók, de arra nincs erőforrás, hogy egy tavaszi nagytakarítással felérő munkát elvégezzenek egy délután alatt. Éppen ezért különösen nagy jelentősége van a pénteki jótékonysági akciónak.” Somorjai Ágnes hozzátette: a diákok házon kívül voltak péntek délután, így számukra jókora meglepetés lesz egy ilyen nagytakarítás után visszatérni az épületbe.

„A Rendi.hu egy fiatal start-up cég, vonzanak minket azok a lehetőségek, amikor gyermekeknek tudunk segíteni. Ezért is esett a választásunk egy iskola, a Vakok iskolájának a kitakarítására. A tiszta, takaros felület itt különleges érték, hiszen alapvetőek a tájékozódásban. A kezdeményezés azért is különleges, mert nem az általunk közvetített takarítók dolgoznak az esemény alatt, hanem a cég menedzsmentje, irodai dolgozói végzik a cég profiljába vágó jótékonysági munkát. Ahol lehetőség volt rá természetes alapanyagokból készült tisztítószereket használtunk, hiszen a kicsik egészsége és a Takarítási világnap szellemisége is ezt kívánta” – mondta el Csillik Timur, a Rendi ügyvezetője.

A Takarítási világnapot minden év szeptember harmadik szombatján tartják. A mozgalom tíz évvel ezelőtt indult Észtországból, mikor a lakosság 4 százaléka kivonult, hogy összeszedje az illegálisan lerakott szemetet. Mára 150 országban mozdulnak meg milliók, hogy környezetüket rendezettebbé tegyék.

Megosztás

Fektessünk napi 20 percet egészségünkbe!

Hello Mozaik

Fektessünk napi 20 percet egészségünkbe!

  • 2018.10.30

20 perc. Azaz ezerkétszáz másodperc. Nagyon kevés idő, amit viszont sokkal jobban kihasználhatunk. Naponta húsz percet egészen biztosan mindenki találhatna, amellyel testi-lelki egészségért tehetne valamit, bármit.