2024. április 19.
Lelassították az öregedést a tudósok

Lelassították az öregedést a tudósok

A mitokondriális szinten alkalmazott antioxidánsokkal kezelhetővé válhat a folyamat. Hamarosan emberek is hozzájuthatnak a csodaszerhez.

A Moszkvai (Lomonoszov) Állami Egyetem és a Stockholmi Egyetem kutatóinak közös tanulmánya a mitokondriák szerepét elemzi a szervek öregedésében. A vizsgálatok eredménye alapján a mitokondriális szinten alkalmazott antioxidánsokkal kezelhetővé válhat a folyamat.

A Futurism cikke kiemeli: mára már egyre több tudós vallja, hogy az öregedés folyamata egy betegség, amit lehetséges megállítani, vagy legalábbis lassítani. Nemrég orosz és svéd kutatók vizsgálták meg komolyabban ezt az elméletet, eredményeiket pedig az Aging folyóiratban publikálták.

 

Felgyorsították az egerek öregedését

Az elismert orosz biológus, Vlagyimir Szkulacsev vezetése alatt a kutatócsoport speciális fajtájú, genetikailag módosított egereken kísérletezett. Ezen Svédországban kitenyésztett egerek génállományában egyszeri mutáció segítségével lényegesen felgyorsították a mitokondriális mutagenezist, melynek következtében az eredetileg több mint két éves várható élettartammal rendelkező rágcsálók kevesebb mint egy évig éltek. Ezalatt több betegséget, illetve rendellenességet is produkáltak, rámutatva, hogy ezek az öregedéshez köthetők.

 

Majd lelassították

A génmódosított egerek egy csoportját 100 napos korukban a kutatók a Moszkvában kifejlesztett SkQ1 nevű, mitokondriákra ható mesterséges antioxidánssal kezelték. A vegyszert a rágcsálók egy részének ivóvizébe keverték, míg egy elkülönített kontrollcsoport továbbra is tiszta vizet kapott csak. Mire az egerek elérték a 200-250 napos életkorukat a kontrollcsoport tagjai gyors öregedésnek indultak. Hőmérsékletük, testtömegük lecsökkent, csontritkulásban szenvedtek és jelentős volt náluk a szőrhullajtás is. Mindezeken felül csökkent a mozgékonyságuk és az oxigén befogadóképességük – ezek mind az öregedés jelei. Ezekkel szemben az SkQ1 kezelésen átesett egereknél a fenti tünetek látványosan lassabban jelentek meg.

 

„Megnyitja az utat az öregedés kezelése előtt”

„Ez a munka meglehetősen értékes mind elméleti, mind gyakorlati szempontból. Először is egyértelműen bemutatja a mitokondriálisan előállított reaktív oxigén szabadgyökök kulcsszerepét az emlősök öregedési folyamatában” – magyarázta Szkulacsev. „Ezzel egyidejűleg a tanulmányunk megnyitja az utat az öregedés mitokondriális szinten alkalmazott antioxidánsokkal való kezeléséhez.”

Az ígéretes eredmények birtokában Szkulacsev máris több SkQ1 alapú lehetséges gyógyszer kifejlesztésén dolgozik. Ezek egyike egy Visomitin nevű szemcsepp, mely már meg is kapta a szükséges engedélyeket Oroszországban, míg az USA-ban már túl van a klinikai kísérletek második fázisán. Egy másik fejlesztés alatt lévő projekt az SkQ1 szájon át szedhető variációja, ez jelenleg klinikai kísérleti fázisban van Oroszországban, és ha minden jól megy, 2-3 éven belül hozzáférhetővé válik a nyilvánosság számára is.

 

Több irányból támadják a korosodást

Persze nem ezek az egyedüli öregedés ellenes erőfeszítések. Más intézmények, mint a San Franciscó-i startup cég, a Unity Biotechnology, is igyekeznek megérteni és lelassítani a sejtöregedés mechanizmusát. Mások az őssejt technológiára támaszkodva próbálják regenerálni az öregedés, illetve betegségek által károsított emberi szövetet. Egy Nobel-díjas szerint a telomerek meghosszabbításában rejlik a megoldás. Mindezen tanulmányok ismeretében hamarosan képesek leszünk nem csak lelassítani az emberi öregedést, hanem végérvényesen megállítani azt. 

Megosztás