2024. április 19.
Ez volt a lényeg a 3. héten

Ez volt a lényeg a 3. héten

Az elmúlt hét fontosabb híreinek rövid összefoglalója.

Sosem látott biztonsági intézkedések mellett avatták be az Egyesült Államok 46. elnökét. Joe Biden a ceremónia után rögtön a Fehér Házba ment, és sietősen aláírta több Trump által hozott rendelet megszüntetését.

 

A kínai Sinopharm vakcinát egy váratlan fordulattal megelőzte az orosz Szputnyik V oltóanyag, amely az Astra Zenecával együtt szerda este megkapta a magyar hatóságok ideiglenes engedélyét. Egyébként november óta nem volt ilyen kevés halottja egy nap alatt a koronavírusnak Magyarországon, mint szombaton, amikor 69 ember vesztette életét a fertőzés miatt.

 

Hollandiai fiatalok egy csoportja felgyújtotta a közép-hollandiai Urk kisváros szabadtéri koronavírus-tesztközpontját, tiltakozásul a szombaton bevezetett kijárási tilalom ellen. Az országban 75 éve nem volt kijárási tilalom!

 

A Reuters hírügynökség szerint több tízezer ember vett részt Oroszország szerte azon a szombati tüntetésen, amelyet Alekszej Navalnij, a megmérgezése után hazatért, majd gyorsan őrizetbe is vett ellenzéki politikus biztatására tartottak. Több mint 3000 embert vettek őrizetbe.

 

A hétvégén megkezdték a bányászok kimentését abból a tárnából, amely két héttel ezelőtt omlott be Kínában. Tizenegy bányászt már sikerült felszínre hozni, tíz társukat még eltűntként tartják nyilván.

 

A hét száma: 18
Ennyi napon át élt gombákon egy ausztrál férfi, aki elakadt autóját hátrahagyva gyalog folytatta útját, majd, amikor eltévedt egy gát mellett telepedett le. Itt találtak rá vasárnap.

 

Megosztás

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

Hello Világ

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

  • 2022.10.20

A BBC Earth magyar csatornáján október 30-tól látható az a lenyűgöző természetfilm sorozat, amely 6 epizódban mutatja be bolygónk olyan részeit, ahová csak a televízió segítségével juthatunk el, és amelynek látványa talán segíthet abban, hogy többet tegyünk a Föld és az élővilág megmentéséért.