2024. április 19.
A környékbeli gyerekekhez is szeretnék eljuttatni a kecsketejet

A környékbeli gyerekekhez is szeretnék eljuttatni a kecsketejet

A kecskefarmon 200 állat biztosítja a tejet az új feldolgozó üzem részére. Az üzemet és a farmot is bővítenék a jövőben.

Tejfeldolgozó üzemet avattak Csányban, ahol sajtokat, joghurtokat és palackozott kecsketejet készítenek majd. Az üzemet a Belügyminisztérium pályázati támogatásából alakították ki, de fenntartható, bővíthető működésben gondolkodnak – közölte a Heves Megyei Kormányhivatal.

A csányi önkormányzat 2013 óta foglalkozik mezőgazdasági programja keretében – közfoglalkoztatásban - állattartással. Kialakítottak egy kecskefarmot, amelyet új hodályépülettel bővítettek önerőből. Jelenleg 200 kecskét tartanak.

2015-ben Start Plusz díjban részesült az önkormányzat, a díjjal járó 3 millió forintból napelem rendszert telepítettek a kecskehodály tetejére. A kecskéknek maguk termelik meg a takarmányt. A tervek szerint a tejfeldolgozót és a kecskefarmot is bővítik a jövőben. 

Ha sikeresen csatlakozik az üzem az iskolatej programhoz, a kecsketejből készült élelmiszereket a környékbeli iskolákba, óvodákba járó gyerekek is rendszeresen fogyaszthatják majd.

Fotó: Pexels

Megosztás