2024. április 16.
Áder János felkérte Orbán Viktort az új kormány megalakítására

Áder János felkérte Orbán Viktort az új kormány megalakítására

A köztársasági elnök a felkérést az országgyűlés keddi alakuló ülésén tolmácsolja az új parlamentnek, javasolva, hogy a Ház válassza ismét kormányfővé Orbán Viktort.

Áder János köztársasági elnök hétfőn a Sándor-palotában felkérte az új kormány megalakítására Orbán Viktor kormányfőt, az országgyűlési választáson győztes Fidesz-KDNP-pártszövetség miniszterelnök-jelöltjét, aki a felkérést elfogadta.

A találkozó után - Orbán Viktor társaságában - tett sajtónyilatkozatában Áder János emlékeztetett, hogy az április 8-i országgyűlési választást a Fidesz-KDNP nyerte meg, az pedig a szavazás másnapjától mindenkinek világos és egyértelmű, hogy kinek lesz elegendő támogatása az új kormány megalakításához. Ezért már az országgyűlés alakuló ülésének összehívásával egyidejűleg felkérte Orbán Viktort a kormányalakítási tárgyalások megkezdésére. Az elnök a felkérést az országgyűlés keddi alakuló ülésén tolmácsolja az új parlamentnek, javasolva, hogy a Ház válassza ismét kormányfővé Orbán Viktort – írta az MTI.

Áder János köztársasági elnök (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt, a Fidesz elnökét, az országgyűlési választásokon győztes Fidesz-KDNP pártszövetség miniszterelnök-jelöltjét a Sándor-palotában az Országgyűlés másnapi alakuló ülése előtt, 2018. május 7-én.
Fotó: MTI/Illyés Tibor
  

A miniszterelnök, a Fidesz elnöke - aki negyedik alkalommal kapott felkérést kormányalakításra - úgy fogalmazott: ígéretet tett az államfőnek arra, hogy odaadással és hűséggel fogja szolgálni Magyarországot.

Az új kormány legfontosabb feladatául Magyarország biztonságának és keresztény kultúrájának megőrzését jelölte meg Orbán Viktor. Tájékoztatta továbbá a köztársasági elnököt az ország gazdasági, biztonsági és külpolitikai helyzetéről, majd a kormányalakítás állásáról, amelyről a megbeszélést a sajtótájékoztató után is folytatják.

Orbán Viktor elmondta, 14 tagú kormány felállítására készül, közülük heten a politikán belülről, heten pedig azon kívülről érkeznek. „A kétharmadot arra fogom használni, hogy a háromharmadot, vagyis Magyarország minden polgárát szolgáljuk és szolgáljam” - zárta szavait a kormányfő.

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.