2024. április 20.
Az egri bíróságon járt a Betyársereg

Az egri bíróságon járt a Betyársereg

A vádlottak meghallgatásával elkezdődött kedden a Betyársereg öt tagja és egy hatodik társuk elleni bűntetőper.

Puskás Csilla, az Egri Törvényszék sajtószóvivője közölte: az első tárgyaláson mind a hat vádlott megjelent. Egyikük sem tett vallomást, ugyanakkor valamennyien fenntartották a nyomozás során általuk elmondottakat, amelyet Hajnal József tanácsvezető bíró kedden ismertetett. Az ügyészi vádirat-ismertetést követő meghallgatásakor a hat férfi kivétel nélkül tagadta a terhére rótt bűncselekmények elkövetését - tette hozzá a szóvivő. Jelezte: a per csütörtökön tanúk meghallgatásával folytatódik.

Az egyik kisebbséghez tartozó család

A bíróság K. G. első-, S. M. másod-, S. E. harmad-, D. I. negyed-, M. P. ötöd- és K. J. A. hatodrendű vádlottat több rendbeli folytatólagosan, csoportosan, társtettesként és kényszerítéssel elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntettével, valamint csoportosan elkövetett magánlaksértés bűntettével vádolja.

A vádirat szerint az 1-5. rendű vádlottak 2015 januárjában az úgynevezett Betyársereg tagjaként olvastak egy internetes oldalon megjelent írást, amely szerint egy család tagjai lopják a fát és rabszolgaként tartják munkásaikat. A cikkben konkrétan meg nem nevezett személyeket a környéken lakók egyértelműen az egyik kisebbséghez tartozó családdal azonosították.

Fotóztak és fenyegettek a vád szerint

Az elsőrendű vádlott néhány hét múlva kibérelte az érintett család otthonához közeli házat, ahol többször megjelent a többi vádlott is. A rendszerint a Betyársereg jelképeit ábrázoló ruházatot viselő férfiak 2015 februárjától 2015 júniusáig a településen tartózkodtak. Járműveikből a sértetteket és azok házát is többször azok beleegyezése nélkül fotózták, videózták, valamint szidalmazták, fenyegették és arra is felszólították őket, hogy költözzenek el.

A vádlottak cselekményei a családban olyan mértékű félelmet keltettek, hogy emiatt végül 2016 februárjában gyermekeikkel együtt elköltöztek a településről.

(MTI)

 

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.