2023. március 28.
Budapesti pizzéria gyűjt a Füzesabonyi Állatvédőknek

Budapesti pizzéria gyűjt a Füzesabonyi Állatvédőknek

Tavaly ősszel évszázados, a hazai vegán múltat bemutató híreket olvashattunk a GreenGorilla pizzéria dobozaira nyomtatva. Most a 76 vegán élettörténet második részének lapjait “kelti életre” az étterem, és író-olvasó találkozókat szervez.

A nyáron megnyílt GreenGorilla – ahol kizárólagosan növényi alapanyagokat használnak – egy olyan kampánnyal vált ismertebbé, amely izgalmas módon ünnepelte a 125 éves pesti vegán hagyományokat. A dobozaikra több mint 100 éves cikkeket nyomtattak, például a Pesti Hírlap egy 1899-es cikkét, amelyből kiderül, hogy egy és negyed évszázada, „a millennium évében, 1896. május 3-ikán létesítette egy Schulz Janka nevű berlini nő a Pipa utcában az első vegetárius-éttermet”, de hasonló korabeli érdekességeket is, ezzel is bemutatva a veganizmus hazai múltját.

 

76 vegán élettörténet és a mákos pizza
Tavaly karácsonykor jelent meg Kertész Róbert Tibor, 76 Vegán élettörténet 2. - Vegán Életek című könyve, amelyben Kásás Tamás olimpiai bajnok, Puskás Peti, Steiner Kristóf és még számos motiváló élettörténet mellett olvasható a GreenGorilla alapítójának, Bíró Attilának a története is, aki például gyerekkorában rendszeresen vett részt disznóvágásokon. Attila és Kertész Róbert „nem álltak meg” a könyvnél. Elhatározták, hogy az olvasók számára megelevenítik a lapokon szereplő vegán életeket. Minden hónapban kettő, a könyvben szereplő írót invitálnak az eseményre, ahol az érdeklődő olvasók személyesen is találkozhatnak velük, kérdéseket tehetnek fel nekik. Minden találkozóra készül egy speciális pizza, amelyet a meghívottak álmodnak meg, a pizzéria olasz pizzaszakácsa, Giuseppe Cuoco, aki salernói és milánói kemencék mellett alapozta meg pizzasütő tudományát, pedig megalkotja.  Készült már Ironman pizza brokkolival, gombával és szejtánnal, OM pizza, GaBko chiliszószos paradicsomos alappal, mákos-napraforgómagos pirított csicseriborsóval, hagymás szejtánnal, kukoricával és rukkolával.  A márciusi találkozóra is egy igazán különleges pizzát agyalt ki Páli Judit fitness bajnok és Szökrönyös Katalin, aki már 2002-ben reforméttermet vezetett. A pizzáról csak annyit, hogy szerepet kap benne a cékla is.

„Bár pontos számok nincsenek hazánk kapcsán arra vonatkozóan, hányan étkeznek a veganizmus szerint, de érzékelhetően egyre többen érdeklődnek iránta. Ez látszik ezeken az író-olvasó találkozókon is, ahol rengeteg kérdés merül fel a téma kapcsán” – mondja Bíró Attila. Németországban például a 18-29 évesek 11, Lengyelországban 7 százalékuk már teljesen növényi alapú étrendet követ. Itthon egyelőre nincsenek megbízható releváns adatok, a vegán táplálkozás hívei Magyarországon körülbelül a populáció 1-2 %-át tehetik ki. 

 

A GreenGorilla
A Dohány utca 88. szám alatt található GreenGorilla, amely egy szinte teljes egészében növényi táplálkozást folytató főemlősről kapta a nevét, a vegán elkötelezettségtől eltekintve a pizzasütés klasszikus hagyományait követi, de például kizárólag növényi sajtot használnak. A pizzériában dolgozók elkötelezettek az állatvédelem mellett is. Például rendszeresen adománygyűjtő napokat is tartanak az üzletben - ilyenkor minden pizzából 500 Ft a Füzesabonyi Állatvédő Alapítvány számlájára kerül. A Jane Goodall Intézettel is együttműködik a GreenGorilla: az étterem gyűjtőpontként funkcionál a már használhatatlan mobilkészülékek számára az Intézet által indított kampányban, megnyerhető pizzával és kisebb ajándékokkal bátorítva a telefonok, tabletek, fülhallgatók leadását. (A mobiltelefonokhoz szükséges ércet Afrikában gorillák és csimpánzok élőhelyén bányásszák, felemésztve erdeiket, így a készülékek újrahasznosítása világszerte ezen a kritikus problémán is igyekszik enyhíteni.)

Megosztás

A vadgesztenye lett a 2023-as év gyógynövénye

Hello Mozaik

A vadgesztenye lett a 2023-as év gyógynövénye

  • 2023.03.20

2013 óta minden évben megválasztja a Magyar Gyógyszertudományi Társaság az Év Gyógynövényét, amelynek fő oka, hogy felhívja a figyelmet a gyógynövények szakszerű használatára. Emellett céljuk, hogy népszerűsítsék őket, hogy minél jobban kihasználjuk a bennük rejlő lehetőségeket. 2023-as év győztese a vadgesztenye lett. A vadgesztenye (Aesculus Hippocastanum) termése mellett kérge, levele, virága is számos jótékony hatással bír. 

Magyarországra érkezett a 2023-as év autója, a Jeep Avenger

Hello Mozaik

Magyarországra érkezett a 2023-as év autója, a Jeep Avenger

  • 2023.03.7

Először mutatták be Magyarországon a Jeep első, tisztán elektromos modelljét, az Avengert, amely 2023-ban elnyerte az Év Autója, valamint a Women’s World Car of the Year címet is. Ez a városi szabadidőjármű az első olyan Jeep modell, amely a díj 60 éves történelme során győzni tudott a nemzetközi megmérettetésen.