2024. június 13.
Budapesti pizzéria gyűjt a Füzesabonyi Állatvédőknek

Budapesti pizzéria gyűjt a Füzesabonyi Állatvédőknek

Tavaly ősszel évszázados, a hazai vegán múltat bemutató híreket olvashattunk a GreenGorilla pizzéria dobozaira nyomtatva. Most a 76 vegán élettörténet második részének lapjait “kelti életre” az étterem, és író-olvasó találkozókat szervez.

A nyáron megnyílt GreenGorilla – ahol kizárólagosan növényi alapanyagokat használnak – egy olyan kampánnyal vált ismertebbé, amely izgalmas módon ünnepelte a 125 éves pesti vegán hagyományokat. A dobozaikra több mint 100 éves cikkeket nyomtattak, például a Pesti Hírlap egy 1899-es cikkét, amelyből kiderül, hogy egy és negyed évszázada, „a millennium évében, 1896. május 3-ikán létesítette egy Schulz Janka nevű berlini nő a Pipa utcában az első vegetárius-éttermet”, de hasonló korabeli érdekességeket is, ezzel is bemutatva a veganizmus hazai múltját.

 

76 vegán élettörténet és a mákos pizza
Tavaly karácsonykor jelent meg Kertész Róbert Tibor, 76 Vegán élettörténet 2. - Vegán Életek című könyve, amelyben Kásás Tamás olimpiai bajnok, Puskás Peti, Steiner Kristóf és még számos motiváló élettörténet mellett olvasható a GreenGorilla alapítójának, Bíró Attilának a története is, aki például gyerekkorában rendszeresen vett részt disznóvágásokon. Attila és Kertész Róbert „nem álltak meg” a könyvnél. Elhatározták, hogy az olvasók számára megelevenítik a lapokon szereplő vegán életeket. Minden hónapban kettő, a könyvben szereplő írót invitálnak az eseményre, ahol az érdeklődő olvasók személyesen is találkozhatnak velük, kérdéseket tehetnek fel nekik. Minden találkozóra készül egy speciális pizza, amelyet a meghívottak álmodnak meg, a pizzéria olasz pizzaszakácsa, Giuseppe Cuoco, aki salernói és milánói kemencék mellett alapozta meg pizzasütő tudományát, pedig megalkotja.  Készült már Ironman pizza brokkolival, gombával és szejtánnal, OM pizza, GaBko chiliszószos paradicsomos alappal, mákos-napraforgómagos pirított csicseriborsóval, hagymás szejtánnal, kukoricával és rukkolával.  A márciusi találkozóra is egy igazán különleges pizzát agyalt ki Páli Judit fitness bajnok és Szökrönyös Katalin, aki már 2002-ben reforméttermet vezetett. A pizzáról csak annyit, hogy szerepet kap benne a cékla is.

„Bár pontos számok nincsenek hazánk kapcsán arra vonatkozóan, hányan étkeznek a veganizmus szerint, de érzékelhetően egyre többen érdeklődnek iránta. Ez látszik ezeken az író-olvasó találkozókon is, ahol rengeteg kérdés merül fel a téma kapcsán” – mondja Bíró Attila. Németországban például a 18-29 évesek 11, Lengyelországban 7 százalékuk már teljesen növényi alapú étrendet követ. Itthon egyelőre nincsenek megbízható releváns adatok, a vegán táplálkozás hívei Magyarországon körülbelül a populáció 1-2 %-át tehetik ki. 

 

A GreenGorilla
A Dohány utca 88. szám alatt található GreenGorilla, amely egy szinte teljes egészében növényi táplálkozást folytató főemlősről kapta a nevét, a vegán elkötelezettségtől eltekintve a pizzasütés klasszikus hagyományait követi, de például kizárólag növényi sajtot használnak. A pizzériában dolgozók elkötelezettek az állatvédelem mellett is. Például rendszeresen adománygyűjtő napokat is tartanak az üzletben - ilyenkor minden pizzából 500 Ft a Füzesabonyi Állatvédő Alapítvány számlájára kerül. A Jane Goodall Intézettel is együttműködik a GreenGorilla: az étterem gyűjtőpontként funkcionál a már használhatatlan mobilkészülékek számára az Intézet által indított kampányban, megnyerhető pizzával és kisebb ajándékokkal bátorítva a telefonok, tabletek, fülhallgatók leadását. (A mobiltelefonokhoz szükséges ércet Afrikában gorillák és csimpánzok élőhelyén bányásszák, felemésztve erdeiket, így a készülékek újrahasznosítása világszerte ezen a kritikus problémán is igyekszik enyhíteni.)

Megosztás

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

Hello Mozaik

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

  • 2023.09.21

Az ősz beköszöntével az idénygyümölcsök és -zöldségek széles és színes kínálata egyre szűkül és hajlamossá válhatunk a vitaminokban szegényebb, de nehezebb, zsírosabb ételek fogyasztására. Ezzel párhuzamosan egyre kevesebb napfény ér bennünket, a levegő lehűlése és a fokozott őszi stresszterhelés pedig sajnos magával hozza a náthaszezont.  

 

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

Hello Mozaik

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

  • 2023.08.29

Útmutatónkban összegyűjtöttük az őszi-téli kuckózós időszak szín trendjeit, amelyek a legnagyobb divatházak kifutóin már megmutatták magukat, és tippeket adunk, hogy ezeket hogyan érdemes kombinálni.