2024. április 25.
Szeret kirándulni? Jöjjön el a Csörgő-völgy erdőrezervátumba!

Szeret kirándulni? Jöjjön el a Csörgő-völgy erdőrezervátumba!

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén lévő védett erdőterületen minden emberi tevékenységet végérvényesen beszüntettek annak érdekében, hogy az erdő természetes folyamatai zavartalanul és hosszú távon érvényre juthassanak, és azok megismerhetővé, tanulmányozhatóvá váljanak.

A Csörgő-patak a Felső-Mátra legjelentősebb vízfolyása, mely Mátraszentistván alatt indul. Nevét az áradás során egymásnak ütődő kövek időnkénti csörgő hangjáról kapta. 2000-ben a Csörgő-patak völgyében különleges természeti értékű, több mint 130 hektáros fokozottan védett részén erdőrezervátumot jelöltek ki azzal a céllal, hogy az erdő természetes fejlődési folyamatai tanulmányozhatóvá váljanak.

A völgy Mátraszentistvánról, Mátraszentimréről, Mátrakeresztesről vagy az Ágasvári turistaháztól érhető el - olvasható a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület honlapján.

A Csörgő-völgy erdőrezervátum Mátraszentimre közelében 2018. május 8-án.
Fotó: MTI/Komka Péter
 
Foltos szalamandra (Salamandra salamandra) a Csörgő-völgy erdőrezervátumban Mátraszentimre közelében 2018. május 8-án.
Fotó: MTI/Komka Péter
 

Megosztás

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

Hello Mozaik

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

  • 2023.09.21

Az ősz beköszöntével az idénygyümölcsök és -zöldségek széles és színes kínálata egyre szűkül és hajlamossá válhatunk a vitaminokban szegényebb, de nehezebb, zsírosabb ételek fogyasztására. Ezzel párhuzamosan egyre kevesebb napfény ér bennünket, a levegő lehűlése és a fokozott őszi stresszterhelés pedig sajnos magával hozza a náthaszezont.  

 

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

Hello Mozaik

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

  • 2023.08.29

Útmutatónkban összegyűjtöttük az őszi-téli kuckózós időszak szín trendjeit, amelyek a legnagyobb divatházak kifutóin már megmutatták magukat, és tippeket adunk, hogy ezeket hogyan érdemes kombinálni.