2024. április 16.
Télen is fitten? Lehetséges!

Télen is fitten? Lehetséges!

Ahogy a nappalok rövidülnek, egyre nehezebben vesszük rá magunkat még a nap elkezdésére is, nemhogy a sportolásra. Pedig télen sem kell lemondanunk a mozgásról, még akkor sem, ha korábban nem sportoltunk rutinszerűen.

A sportok nagyrészét egyébként is fedett helyen végezzük. Az edzőtermek, a csoportos edzések, a jóga és crossfit mind beltéren találhatók, de akár úszhatunk is kedvünk szerint a fűtött uszodákban. Nem beszélve a szuper téli sportokról, a korcsolyázásról, síelésről vagy szánkózásról.

 

Immunrendszerünknek télen még nagyobb szüksége van támogatásra, a vitaminraktárakat ilyenkor is érdemes feltöltve tartani, amennyire lehetséges. Megfelelő táplálkozással és vitaminbevitellel a hétköznapi kihívások megugrásáról és a különlegesebb sportok kipróbálásáról sem kell lemondani. A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek sokat tehetnek az immunrendszer megfelelő működéséért, a sejtek regenerálódásáért, a csontok és a fogak tartósságáért, a véralvadásért és a szem egészségéért. Éppen ezért az év minden időszakában, de különösen, télen, tél végén érdemes pótolni a hiányukat. De milyen vitaminokkal turbózhatjuk fel a szervezetünket?

 

A C-vitamin kiváló immunerősítő, 1000 mg felszívódásához nagyjából 1 liter víz szükséges, ezért ügyeljünk a folyadékbevitelre is. D-vitaminból meghatározott, ajánlott nemzetközi egységnyit érdemes fogyasztani, télen különösen sokat segít a legyengült immunrendszernek.

 

„A D-vitaminból sok városi és irodai munkát végző ember még nyáron sem jut elegendő mennyiséghez, nemhogy télen. A D-vitamin segíti a kalcium felszívódását és annak beépülését a csontokba. Továbbá nagy szerepet játszik a sejtosztódásban is, valamint hozzájárul az egészség izomfunkció fenntartásához” – mondja Katus Attila, edző, életmód-tanácsadó és táplálkozási szakértő.

 

További fontos vitaminforrás a kálcium, a cink és a magnézium is. A kálcium hozzájárul a normál izomműködéshez és az emésztőenzimek megfelelő működéséhez. A cink részt vesz a normál sav-bázis egyensúly fenntartásában, a normál szénhidrát-anyagcserében, a makrotápanyagok és zsírsavak normál anyagcseréjében, valamint hozzájárul a normál szellemi működés fenntartásához. A magnézium hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez, az idegrendszer megfelelő működéséhez, valamint részt vesz a normál csontozat fenntartásában is.

Az említett vitaminok tehát az év minden időszakában fontosak a szervezetünknek. Az egyszerűség kedvéért érdemes egy több kapszulát tartalmazó, sok összetevős multivitamint választani.

Megosztás

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

Hello Mozaik

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

  • 2023.09.21

Az ősz beköszöntével az idénygyümölcsök és -zöldségek széles és színes kínálata egyre szűkül és hajlamossá válhatunk a vitaminokban szegényebb, de nehezebb, zsírosabb ételek fogyasztására. Ezzel párhuzamosan egyre kevesebb napfény ér bennünket, a levegő lehűlése és a fokozott őszi stresszterhelés pedig sajnos magával hozza a náthaszezont.  

 

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

Hello Mozaik

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

  • 2023.08.29

Útmutatónkban összegyűjtöttük az őszi-téli kuckózós időszak szín trendjeit, amelyek a legnagyobb divatházak kifutóin már megmutatták magukat, és tippeket adunk, hogy ezeket hogyan érdemes kombinálni.