2023. június 3.
Télen is fitten? Lehetséges!

Télen is fitten? Lehetséges!

Ahogy a nappalok rövidülnek, egyre nehezebben vesszük rá magunkat még a nap elkezdésére is, nemhogy a sportolásra. Pedig télen sem kell lemondanunk a mozgásról, még akkor sem, ha korábban nem sportoltunk rutinszerűen.

A sportok nagyrészét egyébként is fedett helyen végezzük. Az edzőtermek, a csoportos edzések, a jóga és crossfit mind beltéren találhatók, de akár úszhatunk is kedvünk szerint a fűtött uszodákban. Nem beszélve a szuper téli sportokról, a korcsolyázásról, síelésről vagy szánkózásról.

 

Immunrendszerünknek télen még nagyobb szüksége van támogatásra, a vitaminraktárakat ilyenkor is érdemes feltöltve tartani, amennyire lehetséges. Megfelelő táplálkozással és vitaminbevitellel a hétköznapi kihívások megugrásáról és a különlegesebb sportok kipróbálásáról sem kell lemondani. A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek sokat tehetnek az immunrendszer megfelelő működéséért, a sejtek regenerálódásáért, a csontok és a fogak tartósságáért, a véralvadásért és a szem egészségéért. Éppen ezért az év minden időszakában, de különösen, télen, tél végén érdemes pótolni a hiányukat. De milyen vitaminokkal turbózhatjuk fel a szervezetünket?

 

A C-vitamin kiváló immunerősítő, 1000 mg felszívódásához nagyjából 1 liter víz szükséges, ezért ügyeljünk a folyadékbevitelre is. D-vitaminból meghatározott, ajánlott nemzetközi egységnyit érdemes fogyasztani, télen különösen sokat segít a legyengült immunrendszernek.

 

„A D-vitaminból sok városi és irodai munkát végző ember még nyáron sem jut elegendő mennyiséghez, nemhogy télen. A D-vitamin segíti a kalcium felszívódását és annak beépülését a csontokba. Továbbá nagy szerepet játszik a sejtosztódásban is, valamint hozzájárul az egészség izomfunkció fenntartásához” – mondja Katus Attila, edző, életmód-tanácsadó és táplálkozási szakértő.

 

További fontos vitaminforrás a kálcium, a cink és a magnézium is. A kálcium hozzájárul a normál izomműködéshez és az emésztőenzimek megfelelő működéséhez. A cink részt vesz a normál sav-bázis egyensúly fenntartásában, a normál szénhidrát-anyagcserében, a makrotápanyagok és zsírsavak normál anyagcseréjében, valamint hozzájárul a normál szellemi működés fenntartásához. A magnézium hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez, az idegrendszer megfelelő működéséhez, valamint részt vesz a normál csontozat fenntartásában is.

Az említett vitaminok tehát az év minden időszakában fontosak a szervezetünknek. Az egyszerűség kedvéért érdemes egy több kapszulát tartalmazó, sok összetevős multivitamint választani.

Megosztás

A váltott gondoskodás már itthon is lehetséges

Hello Mozaik

A váltott gondoskodás már itthon is lehetséges

  • 2023.05.22

A váltott gondoskodás sokáig ismeretlen fogalom volt hazánkban, de 2022. január óta jogszabály teszi lehetővé a váltott gondoskodást bírói döntés esetén is. A témában rendezett Figyeljetek Rám! elnevezésű konferencián számos hazai szakember beszélt a modellről és az eddigi hazai tapasztalatokról.

Jó helyre került 1%: a gyermekkórház mentőautójára költötték

Hello Mozaik

Jó helyre került 1%: a gyermekkórház mentőautójára költötték

  • 2023.05.16

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet nemrég saját mentőautót állíthatott szolgálatba, amit a tavaly felajánlott szja 1% felajánlásokból sikerült teljeskörűen felszerelni: mobil lélegeztetőgép, monitor-defibrillátor-EKG funkciókat együttesen teljesítő készülék, elektromos oldallépcső és egy hordágy is került a fedélzetre az adófizetők jóvoltából, 25 millió Ft értékben.