2024. április 19.
Ez volt a lényeg a 37. héten

Ez volt a lényeg a 37. héten

Az elmúlt hét legfontosabb híreinek rövid összefoglalója.

A szombati Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter bejelentette: a rendkívüli helyzetre tekintettel a kormány december 31-ig meghosszabbította a benzin- és az élelmiszerár-stopot, valamint jövő év június 30-ig a kamatstopot.

 

12.000 adag vakcinát adományoztunk Montenegrónak a múlt héten.

 

A magyar kormány megint vétózott: azt az uniós kezdeményezést akadályozta meg hazánk a múlt héten, aminek értelmében az EU tagországai az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához fordultak volna az ukrajnai háború ügyében. Az unió – a 27 tagország nevében – azt kérvényezte volna, hogy a tanács jelöljön ki egy különleges megbízottat, aki az oroszok által elkövetett emberi jogi visszaélések vizsgálatát felügyelhetné.

 

18,6 százalékra ugrott az augusztusi infláció Magyarországon a rezsidíjak emelése miatt az Eurostatnál. A KSH a hónap elején még 15,6 százalékos adatot közölt augusztusra, a felgyorsult infláció azzal magyarázható, hogy az uniós statisztikai hivatal módszertana szerint már az augusztusi mutatóba beleszámolták a rezsidíjak augusztus 1-jével hatályba lépett emelését. A magyarországi immár a negyedik legmagasabb érték az EU-ban, csak a balti országokban nőnek gyorsabban az árak.

 

Az európai hivatalnokok újabb felelősségáthárítási kísérletének nevezte Vlagyimir Putyin azt az ötletet, hogy neki küldjék tovább a megugrott gázszámlákat. Az ötletet valójában Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke fogalmazta meg nyilvánosan Manon Aubry francia EP-képviselőnek.

 

A Demokratikus Koalíció EP-képviselője, Dobrev Klára pénteken jelentette be, hogy árnyékkormányt alakít, amivel kapcsolatban vasárnap aztán úgy nyilatkozott, hogy a kabinet tagjai egytől egyig politikusok lesznek.

 

Miután a Buckingham-palotában és a Westminster Hallban lerótták a kegyeletüket II. Erzsébet királynő koporsójánál, Vilmos herceg és Katalin hercegné szeptember 15-én a norfolki Sandringhambe utazott, hogy megtekintsék a királynő tiszteletére otthagyott virágokat és egyéb ajándékokat. A Westminster-apátságban hétfőn délben tartandó szertartásra kétezer meghívottat és kétmillió nézőt vártak.

 

Navracsics Tibor vasárnapi nyilatkozata szerint hazánk mindenről hajlandó tárgyalni az Európai Bizottsággal annak érdekében, hogy a nekünk járó uniós pénzeket felszabadítsák. Erre Brüsszel a hétvégén további két hónap haladékot jelentett be. Az uniós források felhasználásáért felelős miniszter szerint a novemberi határidőre teljesítjük minden vállalásunkat.

 

A hét száma: 23.45
A jövőben a korábban megszokottnál több mint egy órával korábban, már 23.45-kor lekapcsolják a párizsi Eiffel-torony díszkivilágítását – ez is része annak az energiatakarékossági programnak, amelyet Anne Hidalgo, a francia főváros polgármestere jelentette be.

Megosztás

Kutyabarát nemzet lettünk

Hello Ország

Kutyabarát nemzet lettünk

  • 2024.03.13

A pandémia óta egyre többen tartunk kutyát, a fiatal párok növekvő számban még az első gyermek érkezése előtt vállalnak „fur baby”-t, azaz négylábú családtagot.