2024. április 18.
Egyre több önvezető autóra támadnak dühös emberek

Egyre több önvezető autóra támadnak dühös emberek

A kaliforniaiak a technológia ellen fordultak.

A kaliforniai gépjárművekért felelős szervezet, a DMV (Department of Motor Vehicles) jelentéséből kiderült, hogy több esetben is önvezető autókra támadtak emberek – írja a Futurism.

Csak 2018-ban már mintegy hat balesetben is szerepe volt önvezető járműnek, ezek közül két esetben is feldühödött sofőrök szitkozódva estek neki az autonóm járműnek.

 

A zebránál álló autót ütötte

Az első jelentés szerint egy gyalogos támadt rá egy Chevy Boltra San Franciscóban, miközben az önvezető autó piros lámpánál arra várt, hogy a gyalogosok átkeljenek a zebrán. A jármű ugyan önvezető módban volt, ám egy személy a volánnál ült, ahogyan azt az állami törvények elő is írják. A jelentés szerint a gyalogos kiabálva szaladt át az utcán, majd az autó lökhárítójának bal oldalát ütötte meg - a Chevy Bolt hátsó lámpája meg is sérült.  

 

A taxisok dühe érthető

A másik incidens főszereplője szintén egy Chevy Bolt, amelyet ezúttal valóban egy ember vezetett. Mikor a jármű megállt egy taxi mögött, a taxisofőr kiszállt az autójából, és rátámadt a kocsira. A Los Angeles Times szerint – amely azt állítja, olvasta a DMV jelentését – a támadó ráütött a szélvédőre, amelynek következtében az üvegen repedés keletkezett.

Az agresszió oka feltehetően az automatizálástól való félelemben, hozzáállásban keresendő – írja a Futurism. A lap szerint ugyanis igen aggasztó az a gondolat, hogy az automatizáció felváltja az emberi munkaerőt. A taxisofőrök például éppen abba a kategóriába tartoznak, akiket akár a közeljövőben intelligens gépekre cserélhetnek.

Megosztás