2024. április 24.
Még nem nézi a Netflix szupersorozatát!?

Még nem nézi a Netflix szupersorozatát!?

Az Altered Carbon felveszi a versenyt pucérságban és erőszakban a Game of Thrones-szal, miközben egy gyönyörű cyberpunk világban filozofál.

Február elején mutatták be a Netflix legújabb óriásprodukcióját, az Altered Carbont (Megváltozott szén), ami egyelőre még nem érhető el magyar nyelvel és felirattal a streamelő oldalán. A távoli jövőben (2384) játszódó tízrészes első évad egy olyan világot tár elénk, ahol a kiváltságosok már örökké élnek, egy, a nyaki részre ültetett mesterséges kütyü segítségével. A cortical stacks talán kéreghalomnak fordítható az agykéreg alapján, mindenesetre, ha annak vége, akkor „igazi halál” következik be.

A lementett egó segítségével folyamatosan lehetséges a testcsere a fejlett klónozótechnikának köszönhetően, azoknak akik meg tudják fizetni; de olyan csúnyaságok is előfordulhatnak, mint a személyiségmásolás, ami magától étetődően törvényellenes. A fentiekkel a klasszikus sci-fiben gyökeredző Isten-ember kapcsolat dilemmáját feszegetik, míg a társadalmi miliő velejéig cyberpunk, jakuzával, szörnyű háborúk emlékével, kegyetlen gigavállalatokkal és elnyomott kisemberekkel.

 

Takeshi Kovacs simán Bruce Willis nyomdokaiba lép

Hogy még klisésebb legyen a helyzet egy magánnyomozó segítségével vezetnek be minket ebbe a sokak számára nem is annyira ismeretlen világba. Takeshi Kovacs, aki apagyilkos, szuperkatona, lázadó, majd elítélt, Joel Kinnaman testében éled újra, hogy egy istenember „gyilkosságát” kinyomozza.


Kit érdekelnek a kritikusok?!

A többi között a sablonosságért, illetve a főszereplő új testének alakításáért sok kritikus éppen hogy csak közepes feletti osztályzatot adott a sorozatnak. Ugyanakkor, ahogy az a Rotten Tomatoes szavazataiból is tisztán látszik, a nézők nem értettek egyet a „fanyalgó értelmiségiekkel” (a Forbes angol nyelvű kritikája hosszasan cincálja, hogy hogyan lehetséges ez a szakadék). Az új Takeshi Kovacsnak például jól áll a kicsit fáradt robotszerűség, a Bruce Willis-es lepattantság. Ugyanakkor azt még a legkeményebb kritikusok is elismerik, hogy a látványvilága gyönyörű, a legkomolyabb egészestés filmek és az animék világát idézi. A sorozat valóban tocsog a vértől, nyomják a drogokat szemen keresztül, illetve a pucérkodásból sincsen hiány, de azért az akció- és szexjeleneteket nem teljesen öncélúak. Mindezek mellett pedig kellemesen adagolják a gondolkodásra serkentő kis morzsákat is, amitől igazán sci-fi a sci-fi.

Szépen tálalt modern mese, ami biztosan ül olyanoknál, akik nem fanyalogtak a Westworldtől, a Black Mirrortól és a Stranger Thingstől.

Megosztás

A daytime buliké a jövő? - hazai és nemzetközi szinten is egyre több a nappali bulizási lehetőség

Hello Trend

A daytime buliké a jövő? - hazai és nemzetközi szinten is egyre több a nappali bulizási lehetőség

  • 2024.04.15

2024-ben a bulizás új dimenzióba lép: a nappali bulik egyre népszerűbbek hazai és nemzetközi szinten egyaránt. A fiatalok és fiatal felnőttek, de az idősebb generáció is egyre inkább az éjszakai élet hagyományos keretein túlra nyit, és a nappali órákban keresik a szórakozás lehetőségeit. Mik a daytime bulik előnyei, miben másabb az éjszakai partiktól és hogyan reagálnak erre a társadalom különböző generációi? Az Instant-Fogas körképe.