2024. április 18.
Annyi ma a rövidlátó, amennyi a Föld teljes lakossága volt 120 éve

Annyi ma a rövidlátó, amennyi a Föld teljes lakossága volt 120 éve

Jelenleg 1.6 milliárdra tehető a rövidlátók száma globálisan, és az előrejelzések szerint ez a mutató közel 5 milliárdra fog emelkedni 2050-ig. Közülük 1 milliárd ember magas fokú, azaz 8 dioptria feletti rövidlátással küzd majd. Pedig egynek sem kéne! 

A megdöbbentő számadatok részben civilizációs okokra vezethetők vissza: miközben sokat bámulunk monitorokat, kijelzőket, televíziót, egyre kevesebbet nézünk távolra. A származás és a genetika miatt meglehetősen nagyok a területi eltérések, a legérintettebb a kelet-ázsiai populáció, ahol már jelenleg is 80-90%-os a rövidlátás előfordulásának aránya, de az európaiak 20-30%-a is érintett.

 

A jó hír, hogy az orvostudomány mára hatalmasat lépett előre a rövidlátás gyógyításában. A lézertechnológia például olyan szintre fejlődött, hogy másfél másodperc alatt lehet egy dioptriányit javítani a páciens szemén, és akár mínusz 12 dioptriás látásromlást is 100%-osan el lehet tűntetni. A lézeres eljárást azoknál a 18-20. életévüket betöltött pácienseknél érdemes elvégezni, akiknek másfél-két éve nem változott a dioptriájuk. Mivel az olvasóképesség az emberi test öregedésével párhuzamosan gyengül, az elsősorban a távollátás javítására kifejlesztett lézerek, a közeli éleslátásra később nem fognak megoldást jelenteni. Vagyis egyszer majd azoknak is fog kelleni az olvasószemüveg, akiket fiatal korukban lézeresen kezeltek.

 

Ezért 50 év felett már inkább a refraktív célú szemlencse műtétet javasolja dr. Perényi Kristóf, a Saint James Szemészeti Központ szemész-, refraktív sebészorvosa: „Ezzel az eljárással  a távolra és közelre rosszul látók problémáját is orvosolni tudjuk, sőt, léteznek olyan multifokális műlencsék is, amelyek mindkét típusú látásproblémára egyszerre nyújtanak tartós, hosszú távú megoldást. A lencseműtéteknek valamivel bonyolultabb a kivitelezése, mint a lézereseknek, de valójában ez is egy rutineljárás, ami attól tűnik ijesztőbbnek, hogy itt nem a szem felszínén történik a beavatkozás, hanem a szemgolyó belsejében." 

 

 
Fotó: Kaunitz Tamás
 
 
Az előzetes, pupillatágításos szemvizsgálat éppen olyan egyszerű és fájdalommentes, mint a lézeres műtét előtt. A részletes vizsgálat során az orvos megállapítja azt is, hogy jól tágul-e a pupilla, vagy hogy ép-e a szemfenék, ezek ugyanis feltételei a multifokális műlencse beépítésének. A 15-20 perces műtét ugyanolyan kockázatmentes, mint a lézeres: szemcseppes helyi érzéstelenítéssel történik, és a beavatkozást követő pihenőidőszak után a lencse semmiben sem korlátozza a pácienst, aki gond nélkül végezheti megszokott napi tevékenységeit.

 

Azoknak sem kell feladni a szemüveg-mentes élet reményét, akiknek a fénytörése mínusz 12 dioptriánál is magasabb. „Azzal, hogy az úgynevezett ICL lencsék pár éve már Magyarországon is elérhetők, azok is visszakapták az esélyt a tökéletes látásra, akiknek korábban a nagy dioptria vagy vékony szaruhártya miatt nem javasolta a lézeres műtétet az orvos" – mondja dr. Perényi, aki szerint azoknak is ajánlott a rendszeres szemvizsgálat, akik nem tapasztalnak látásromlást. A kontroll során ugyanis fény derülhet cukorbetegségre, magas vérnyomásra, szürkehályogra, zöldhályogra és egyéb örökletes betegségekre is.

Megosztás