2024. április 20.
Ez volt a lényeg a 22. héten

Ez volt a lényeg a 22. héten

Az elmúlt hét legfontosabb híreinek rövid összefoglalója.

Az Egyesült Államok újabb rakétarendszerek ukrajnai telepítését jelentette be, ráadásul olyan védelmi technikát kapnak, amivel akár Oroszországon belüli célpontok is támadhatók. Németország és Hollandia is növeli a fegyverszállítmányok mennyiségét. Elemzők szerint a háború vége már megbecsülhetetlen.  

 

A benzinár stop miatt a múlt hét óta hivatalosan is nálunk a legolcsóbb az üzemanyag Európában.

 

Lezárult Amber Heard és Johnny Depp rágalmazási pere: 6 hét után az esküdtszék minden vádban ártatlannak találta Deppet. Az ítélettől elemzők azt várják, hogy a #metoo mozgalom mögé bújva hamisan vádaskodók kevesebb életet és karriert tesznek majd tönkre ezután. 

 

A csíksomlyói búcsú idén június 4-re, a trianoni békediktátum aláírásának évfordulójára esett. Ez 2010 óta a nemzeti összetartozás napja is, ezért a világjárvány miatti két év szünet után most korlátozások nélkül ismét több százezren vettek részt az összmagyarság találkozóján.

 

A kormány kihelyezett kormányülésen fogadta el a 2023-as költségvetést, és döntött az extraprofit-különadók kivetésének szabályairól. Az elhúzódó háborús helyzet miatt a kormány rezsivédelmi és honvédelmi alapot hoz létre, amelybe azoknak a szektoroknak kell különadót fizetni, amelyek extraprofitra tettek szert az elmúlt időszakban. A repülőjegyekre 3900, valamint 9750 forint különadót vetnek ki, a cégautók adója megduplázódik, az értékpapírügyletek tranzakciós illetéke 0,3 százalék lesz.

 

A magyar kormány nyomására az unió úgy döntött: mégsem fagyasztják be Kirill orosz ortodox pátriárka érdekeltségeit az Oroszország elleni hatodik szankciós csomag részeként.

 

Erzsébet királynő platina-évfordulóját ünnepelték a Brit Királyság országaiban. A londoni Trafalgar Square-re szervezett szombat esti ünnepi koncert előtt bombafenyegetés miatt kiürítették a környéket.

 

A hét száma: 60
A magyar labdarúgó-válogatott szombat este 1–0-ra verte Angliát a Nemzetek Ligája 2022–2023-as kiírásának első fordulójában, ezzel 60 év után először tudott felülkerekedni a szigetországiakon. Ráadásul a háromoroszlánosoknak egy 22 meccses veretlenségi sorozatát szakították meg a mieink, akik kedden Olaszország ellen lépnek pályára.

Megosztás

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

Hello Világ

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

  • 2022.10.20

A BBC Earth magyar csatornáján október 30-tól látható az a lenyűgöző természetfilm sorozat, amely 6 epizódban mutatja be bolygónk olyan részeit, ahová csak a televízió segítségével juthatunk el, és amelynek látványa talán segíthet abban, hogy többet tegyünk a Föld és az élővilág megmentéséért.